Brihang 1

Credit: Alexander Popelier

De West-Vlaamse Brihang werd in 2014 één van de winnaars van De Nieuwe Lichting. Twee jaar en even veel EP’s later is hij er met zijn debuutalbum, zolangmogelijk. ‘De Nieuwe Lichting heeft veel deuren geopend en ik heb kunnen kiezen welke ik binnen ging’, vertelt Brihang ons. We spraken hem een week voor de release.

Hoe voel je je bij de aanstormende release van je debuutalbum?
Ik heb het altijd wel moeilijk met dingen loslaten. Ik heb tot de dag van de mastering nog wijzigingen aangebracht in de nummers, omdat ik het niet los kon laten. Nu dit album af is, ben ik wel al stilletjes aan het denken aan het volgende. Ik ben wel altijd op zoek naar het volgende om eens iets nieuws te doen. Eerst moet ik me nog focussen op hoe ik het album op  het podium tot leven ga wekken.

Je studeert ook beeldende kunst. Gaan we dat terug zien in die live set? 
Het optreden is geen alledaagse hiphop show zoals. De bedoeling is om in de toekomst de beeldende kunst nog meer te betrekken in de live set. Om uiteindelijk bij een goede performance te eindigen.

Vertel eens meer over de titel van het album ‘Zolangmogelijk’
Mijn papa vertelde een verhaal aan tafel over duikers die zonder fles gaan duiken en dan zo lang mogelijk hun adem inhouden. Mijn papa is zelf een surfer en hij vertelde dat surfers het ook steeds meer begonnen te doen. Toen ik erover begon na te denken, vond ik dat de mensen alles zo lang mogelijk willen doen. Veel van mijn maten willen zo lang mogelijk nog thuis blijven wonen in hun veilige omgeving, dus daarom koos ik voor zolangmogelijk.

Vanwaar de keuze om in het Nederlands te zingen en te schrijven? 
Simpel: omdat ik geen Engels kan. Ik kan het niet lezen of schrijven. Het was mijn grootste buisvak op school! (lacht) Ik luister zelf naar verschillende soorten muziek, maar de muziek die me het meeste raakt, is vaak Nederlandstalige muziek zoals van Spinvis. Ik las vroeger eigenlijk niet graag. Ik had een soort dyslexie en had moeite om woorden achter elkaar te lezen.

Brihang 2

Credit: Alexander Popelier

Jouw teksten zijn vaak maatschappijkritisch. Ben jij in het dagelijks leven dan zo bezig met de maatschappij?
Nee, eigenlijk niet. Mijn teksten komen wanneer ik mijn muziek maak. Eerst heb ik de beat en dan komt de tekst. Na vier zinnen weet ik meestal pas echt waarover het nummer zal gaan. Zolangmogelijk heeft één overkoepelend thema en de nummers zijn allemaal vertakkingen van dat thema.

Wat heeft De Nieuwe Lichting voor jou betekend toen je in 2014 één van de winnaars werd? 
Dat heeft veel deuren geopend en ik heb kunnen kiezen welke ik binnen ging. Het had een positief en een negatief effect op me. Wanneer ik nieuwe dingen online zette, wist ik dat er veel meer volk meeluisterde en ik vroeg me dan een tijdje af of ik dan ook meer toegankelijke muziek moest maken die echt voor de radio bedoeld was. Uiteindelijk ben ik gewoon mijn eigen ding blijven doen.

In 2017 behaal je je diploma Beeldende Kunst. Wat wil je daarmee doen? 
Het gaat niet evident zijn om er iets mee te doen. Ik heb mijn studies gecombineerd met de muziek en het was niet altijd gemakkelijk om die omschakeling te maken, omdat het toch twee verschillende dingen zijn. Maar mijn werk als Brihang heeft me bijvoorbeeld wel een opdracht opgeleverd om voor de provincie West-Vlaanderen een monument te ontwerpen in het kader van een campagne tegen zelfdoding. Ik droom ervan om een soort crossover te vinden tussen de beeldende kunst en de muziek die ik maak.