James Vincent McMorrow

James Vincent McMorrow bracht onlangs zijn derde album uit. Het heet We Move en mag gerust zijn beste langspeler tot nu toe genoemd worden. De Ierse singer-songwriter toont een duidelijke ontplooiing in zijn werk. Voorheen deed hij alles gewoon zelf, maar nu krijgt hij versterking van drie vrienden. ‘Het toevoegen van externe stemmen Nineteen85, Two Inch Punch en Frank Dukes bij dit album gaven me een basis waardoor ik me kon focussen op de nummers en de arrangementen’, vertelt James ons. We spraken hem even over zijn recentste werk!

Eerst en vooral: proficiat met je fantastische album!
Dank je!

Het album ‘We Move’ gaat over mentale fragiliteit en hoe we vooruit gaan in het leven. Is het juist als ik zeg dat dit jouw meest persoonlijke album tot nu toe is?
Ja. Ik bedoel: mensen kunnen de vooruitgang onmogelijk missen als je naar de drie albums naast elkaar kijkt. Ik heb het gevoel dat je echt kan zien waar ik gestart ben en hoe dat gegroeid is. Als ik zelf naar mijn werk luister, dan hoor ik nog waar ik naartoe wou met dat eerste album. Ik hoor mezelf groeien en dichter komen bij wie ik nu ben met alles wat ik sinds het begin heb gemaakt.

Wat is er voor jou persoonlijk veranderd in het maken van muziek sinds de vorige albums?
Toen ik aan dit album begon, wist ik dat ik een manier van werken had die … wel ja, werkte. Maar tegelijkertijd denk ik dat die manier van werken onhoudbaar was en uiteindelijk zou ze me niet hebben toegelaten om tot het niveau te raken dat ik wou behalen als muzikant. Ik nam zo veel op me bij het maken van de eerste twee albums: schrijven, spelen, producen, mixen. Het toevoegen van externe stemmen Nineteen85, Two Inch Punch en Frank Dukes bij dit album gaven me een basis waardoor ik me kon focussen op de nummers en de arrangementen, de voornaamste dingen die me dreven. Ik vertrouwde er op dat die andere mensen zich zouden bezighouden met de andere elementen.

Ik kwam met de grote ideeën, dus het ging erom dat ik die drie jongens vertrouwde. Als zij ervoor kozen om de ideeën te schrappen of te veranderen dan was het belangrijk dat ik even veel geloofde in hun visie als in die van mezelf. Dat is niet zo simpel om te doen als je zo lang op jezelf hebt gewerkt in een kamertje, maar onze vriendschap is er sterker door geworden. We werkten allemaal met goede redenen aan dit album, dus we hadden altijd het gevoel dat we samen dichter bij ons gemeenschappelijk doel kwamen.

Je bent heel open over het feit dat je nog steeds op zoek bent naar wie je bent als muzikant en als persoon. Hoe ga je met die zoektocht om?
Ik ga nooit extreem op zoek wanneer ik een album aan het maken ben, maar als ik er nu op terug kijk, dan realiseer ik me dat ik het best presteer in de minst comfortabele situaties. Bij elk album stel ik voor mezelf een ander doel voorop . Bij het maken van dit album had ik gewoon heel veel plezier in het ontdekken en ervaren van nieuwe plekken en nieuwe mensen. Op het vlak van songteksten kwam ik ergens waar ik nooit was geraakt als ik gewoon thuis in mijn gekende omgeving was gebleven.

Bedankt om je tijd te nemen om onze vragen te beantwoorden, James!