Oaktree - Dust artwork

Oaktree bracht in februari zijn tweede solo EP Dust uit en volgende week staat hij op het podium van Ancienne Belgique. Na twee veelbelovende EP’s (eentje in samenwerking met Avondlicht) loste Dust moeiteloos de verwachtingen in. Tijd voor een interview met deze muzikale Antwerpse jongeman. Oaktree: ‘Ik krijg wel graag kritiek.’

Hey Adriaan,

Fun fact: Je hebt een naamgenoot: Adriaan de Roover was ook een dichter in WOII. Wist je dat?
Ik weet dat hij bestaat en heb er zelfs een boek van. Dat staat voorlopig onaangeraakt in de boekenkast.

Vanwaar de naam Oaktree?
Ik heb er veel over nagedacht. Uiteindelijk hangt er geen groot verhaal aan vast. Het is een mooi beeld, een mooi woord. Het klinkt goed en je moet een keuze maken. Tot nu toe heb ik er nog nooit spijt van gehad. Het geeft meteen ook een soort invulling aan wat je kan verwachten van de muziek.

Ben je altijd al met muziek bezig geweest?
Ik heb muziekproductie gestudeerd in Tilburg, ondertussen is dat al 6 jaar geleden. Daarvoor was ik ook al een paar jaar bezig met muziek. Het was altijd een zoektocht naar wat ik wou doen. Uiteindelijk heb ik mijn muzikale stijl met Oaktree gevonden. De opdrachten op school hielpen soms, soms waren ze ook minder interessant voor wat ik wou doen. Je kan alles wel naar je hand zetten. Bijvoorbeeld als je met een rapper moet werken, dan kan je daar creatief mee omspringen zodat het wel binnen je stijl past. In het begin was ik niet zelfzeker genoeg om daar heel creatief mee aan de slag te gaan, maar je groeit er in.

Hoe zijn de reacties geweest op je nieuwe EP Dust?
Er komen veel goeie reacties op en het is eigenlijk heel rare ervaring wanneer je EP uitkomt. Het is een beetje zoals jarig zijn: het is iets waar je naar uit kijkt, maar die dag is niet per se anders dan de dag ervoor.

Er wordt wel veel over de EP geschreven, maar door op te treden kom je toch direct in contact met mensen die er wel of niet van genoten hebben. Dat vind ik wel interessanter. Ik krijg ook wel graag kritiek.

Naar welke muziek luister je zelf?
Enerzijds muziek die mij inspireert en anderzijds ook muziek die eerder ter ontspanning is. Bijvoorbeeld van Beyoncé kan ik echt genieten, want daar zitten gestoorde producties tussen die ik ook wel heel cool vind. Maar langs de andere kant luister ik ook naar experimentele muziek. Ik luister ook wel naar topmuziek, ik ben daar niet vies van, maar meer naar elektronica. Vroeger luisterde ik vaker naar dance maar nu eerder filmmuziek. Ik luister eigenlijk naar veel.

Jouw muziek, ik denk dan bijvoorbeeld aan het nummer Abyss, heeft iets mystieks. Hoe begin je aan zoiets?
Ik kan perfect gelukkig aan muziek beginnen en dan beginnen graven naar iets wat mij ontroert. Daar zit een bepaalde tristesse in of melancholie waar ik voor val. Ik neem een heleboel dingen op, maar het meeste gebeurt op de computer. Ik hou wel van dat mystieke en dat niet alles per se is uitgesproken of mooi moet zijn. Het blijft wat hangen op een bepaald gevoel en ik vind het zelf wel leuk om het dan zo’n beetje dubbel te houden.

Vanwaar de keuze om met vrij weinig zanglijnen te werken?
Mijn focus ligt vooral op kleine geluiden en subtiele dingen. Niet per se heel grote gebaren of te veel show. Ik laat de dingen klein als ik dat wil. Ik heb mij verloren in kleine geluidjes waar niet per se zang bij hoeft.

Hoe ziet jouw ideale toekomst eruit?
Er is nooit een plan geweest om bijvoorbeeld eerst Vlaanderen te veroveren of zo, maar ik denk dat ik nu wel eens moet nadenken over wat ik interessant zou vinden. De laatste weken ben ik er wel mee bezig van: wat wil ik nu? Wil ik een ster worden of wil ik eerder op de achtergrond blijven? Maar ik weet het niet echt. Ik vind het sowieso al super straf dat dit aan het gebeuren is. Als het op deze manier blijft doorgaan, vind ik het al heel leuk.

Hoe sta je zelf in het leven?
Ik ben sowieso iemand die veel over dingen nadenkt en die graag zijn tijd neemt voor dingen.

Heb je Dust vooral in België gemaakt?
Ja, het is vooral in de Ardennen gemaakt. In januari heb ik daar tien dagen gezeten om met ideeën aan de slag te gaan. Het grootste creatieve gedeelte is daar gebeurd. Het nummer met Pieter (encounter, n.v.d.r.) is in Amsterdam gemaakt. Dat nummer werd niet per se in functie van deze plaat gemaakt, maar ik vond het er wel bij passen.

Leukste plek?
Goh, we hebben al op veel coole plekken gespeeld. Vorig jaar bijvoorbeeld in het STUK. De show in AB die er nu aankomt, dat is iets wat ik nog niet goed kan geloven. We zouden er pretentieus over kunnen doen en doen alsof het heel vanzelfsprekend is dat we daar staan, maar we leven er allemaal wel kei hard naartoe.

Op 10 maart staat Oaktree in de Ancienne Belgique, en er zijn nog tickets.