Robbing Millions artwork

Robbing Millions vormt het zoveelste bewijsstuk in de zaak voor fantastische Belgische muziek. De dromerige pop die de band maakt, heeft iets vooruitstrevend en oppeppend. Wij spraken met Lucien Fraipont, het brein achter de muziek en zanger/ gitarist van de band, en Gaspard Ryelandt, die samen met Lucien de vocals voor zich neemt. We hadden het over heel wat koetjes en kalfjes, maar vooral over hun debuutalbum ‘Robbing Millions’.

Wanneer ik toekom bij [PIAS] zijn de jongens nog bezig met een vorig gesprek, waardoor ik de kans krijg om even te grasduinen in de platencollectie van dit label. De vorige EP’s van Robbing Millions staan er ook tussen te blinken. Het valt me opnieuw op dat deze band echt al goede muziek heeft gemaakt.  Dan word ik voorgesteld aan Lucien en Gaspard. De twee jongens geven me een kus op de wang, ons gesprek kan beginnen.

Proficiat met het album! Hoe voelen jullie zich?
Lucien: ‘Nerveus! Ik denk dat ik het niet zal kunnen laten om reviews te lezen. Ik ben heel nieuwsgierig naar wat ze ervan zullen vinden.’
Gaspard: ‘Ik denk dat het een sterk album is en heb er vertrouwen in.’
Lucien: ‘Ik ook, maar toch ben ik heel nieuwsgierig. Wij hebben onze taak gedaan en nu is het van de fans.’

Jullie hebben er 10 maanden aan gewerkt.
Lucien: ‘Het heeft best wel lang geduurd en ik zou het volgende keer graag minder lang laten duren, maar ik weet niet of dat mogelijk is.’

Hoe gaan jullie te werk?
Lucien: ‘Ik schrijf dagelijks nummers en die geef ik aan de band. Daarna spelen we die nummers tijdens een repetitie en dan the beast awakens. Er is ook altijd een fase waarin we luisteren naar de demo’s die ik heb opgenomen en we praten er dan heel veel over. De ene vindt dat nummer leuk en de andere een ander.’
Gaspard: ‘Ik heb op dit moment 20 nieuwe nummers van Lucien op mijn gsm staan voor het volgende album.’

Echt?
Lucien: ‘Ja, ik geef altijd opdrachten aan de band. Dit keer is de opdracht: maak een lijst van 15 nummers die we moeten houden en dan kunnen we erover discussiëren en tot een lijst komen waarmee iedereen akkoord gaat. Dan kunnen we drie nummers uitkiezen en daar aan beginnen werken als band. Voor dit album hebben we dat ook zo gedaan.’

Hebben jullie veel nummers geschrapt voor dit album?
Gaspard: ‘Ik denk toch vier of vijf nummers die we uiteindelijk niet hebben gebruikt.’

Gebeurt dat dan door te stemmen of hoe pakken jullie dat aan?
Lucien:  ‘Ja, zoiets. Maar ook de mensen uit onze omgeving hebben inspraak. Onze manager en mijn vriendin bijvoorbeeld. Er zat een nummer bij over mijn lief dat we hebben laten vallen, daar was ze niet zo blij mee (lacht).’

Gaspard in vrouwenstem ‘It’s not nice‘.

Lucien: ‘In the end beslis ik wel, want het zijn nog steeds mijn nummers.’

Er lijkt een verschuiving gebeurt te zijn in jullie inspiratie, want op jullie eerste EP staat een nummer over een manga-personage en op dit album staat een nummer over Tupperware. Is dat opgroeien?
Lucien: ‘Tenshinhan was één van de eerste nummers die we samen hebben gemaakt. Ik denk dat dit album meer gefocust is op het alledaagse. Ik las zelf trouwens nooit echt manga, dat was Gaspard.’
Gaspard: ‘Ik houd van manga. Dat is zo fantastisch’
Lucien: ‘Hij drong er op aan dat ik een strip van Dragonball Z zou lezen, dus heb ik een deel van zijn collectie gelezen.’

Er kwamen van Amerikaanse blogs ook al heel veel mooie woorden over jullie. Zijn jullie al in de VS geweest?
Lucien: ‘We zijn er geweest om ons album te mixen en hebben er dan ook acht concerten gespeeld. Dat was een stevige periode: mixen en optreden tegelijkertijd.’

Hebben jullie ervan genoten?
Lucien: ‘Ja, al vonden we het ook minder leuk op sommige momenten. Het was niet gemakkelijk.’
Gaspard: ‘We moesten met onze instrumenten op de metro naar de plaatsen waar we optraden.’
Lucien: ‘We leken wel soldaten.’

Ze lachen.

Lucien: ‘We zaten ook een keer vast op een plaats omdat er geen metro meer reed, maar uiteindelijk was het wel super leuk. We hebben er veel uit geleerd.’
Gaspard: ‘Wel goed dat we het nu hebben gedaan, want nu zijn we nog jong.’

Jullie werkten samen met de producer van The War on Drugs, hoe zijn jullie daar bij gekomen?
Lucien: ‘We zagen zijn naam op de achterkant van veel albums die we goed vonden, dus hebben we hem gevraagd om ons album te mixen. We hebben hem als eerste gemaild en hij antwoordde ook, dus dat verliep wel vlot.’

Hoe is het artwork tot stand gekomen?
Gaspard: ‘Een vriend van mij doet leuke dingen op zijn computer met 3D structuren. Hij is een beetje een gekke artiest. Hij heeft een tijdje voor een modelabel gewerkt en daarnaast ook een programma gemaakt waarmee je door te tekenen muziek kan maken. Hij is echt fucked up, dus vroeg ik hem om ons artwork te maken.’

Jullie zijn allemaal ook heel creatief. Wat doen jullie nog naast muziek maken?
Gaspard: ‘Ik maak cartoons en teken heel veel. Ik ben op dit moment ook bezig aan een kinderboek. Het is bijna af, dus nu moet ik uitgevers beginnen contacteren. Het gaat over een reus die allerlei avonturen meemaakt. Vier jaar geleden maakte ik ook al een boek.’

Jullie hebben op korte tijd twee heel verschillende optredens gepland staan. Langs de ene kant Pukkelpop en langs de andere kant staan jullie binnenkort in de Ancienne Belgique. Welke van de twee doen jullie liever? Een grote wei of een intiemer concert in een zaal?
Lucien: ‘Voor mij persoonlijk voelt een intiemer optreden veel comfortabeler aan. Dat past ook beter bij onze muziek. Ik zie Robbing Millions niet als een festivalband. We hebben wel altijd veel plezier op festivals omdat we ook de andere bands kunnen bekijken. Dus het is wel altijd een fijne dag.’
Gaspard: ‘Ik hang op Pukkelpop liefst rond in de backstage bij alle VIP’s, beetje chillen. (lacht) Nee hoor, mopje!’
Lucien: ‘Wij hebben allemaal wel een andere reactie op festivals. Ik wil geen bands zien voor het optreden, want dat maakt me nerveus. Onze drummer is wat wilder, het is dan ook een drummer, en die gaat altijd overal wat heen.’

Nog één vraagje: Lucien, spookt het bij jou thuis zoals het nummer WIAGW doet vermoeden?
Lucien: ‘Ik ben er zelf nog niet uit.’

De gelijknamige debuutplaat van Robbing Millions ligt vanaf vandaag in de fysieke en digitale winkels.
Op 31 oktober kan je hen live aan het werk zien in Ancienne Belgique.