Témé Tan artwork

Het gaat hard voor Témé Tan. Hij wordt gedraaid op BBC Radio 6, staat op de soundtrack van Fifa 18 en nu komt daar zijn fantastisch debuutalbum bij. Wij sprak met één van onze favoriete Belgische artiesten van het moment!

Proficiat met je debuutalbum! Het resultaat is een mix van exotische genres. Hoe lang heb je gezocht naar je eigen stijl?

Témé Tan: “Ik ben blij dat je ervan genoten hebt. In 2011 heb ik een EP uitgebracht waarvoor ik alles zelf had gedaan. Het was in het Engels, indie en experimenteel. Enkel het laatste nummer was in het Frans gezongen en een beetje meer de stijl die ik nu heb. Maar er kwam heel weinig reactie op mijn EP en ik was een beetje teleurgesteld.

Ik ben toen beginnen reizen in Latijns-Amerika en vooral Brazilië heeft me heel erg beïnvloed. Op een samba-avond kreeg ik plots zin om meer dansbare muziek te maken. Toen ik in België terugkwam, had ik veel berichten van mensen die mijn EP hadden gehoord en die vooral dat nummer in het Frans goed vonden.

Daarna ben ik heel veel beginnen spelen, jammen, rond de basis van liedjes en kijken hoe het publiek reageerde. Dus van 2012 tot nu heb ik gewoon heel veel geëxperimenteerd. Er zijn nummers op de plaat die heel jong zijn. Coup de Griffe is één van de recentste nummers die ik geschreven heb. Dat schreef ik in Brazilië in de lente.”

Heel veel creatieve mensen zeggen wel eens: je moet op je gezicht durven gaan voordat je echt goede dingen kan maken. 

Témé Tan: “Ik voel me tevreden met het proces dat ik heb afgelegd. Nu voel ik me echt op mijn gemak met de nummers die ik heb gemaakt. Het geluid, het artwork … Ik voel me echt opgelucht dat het er allemaal is. Maar het heeft lang geduurd en ik heb ook heel veel nummers weggegooid. Eigenlijk moet je, om goeie muziek te kunnen maken, heel veel nummers maken en weggooien. Het is een leerproces. Ik hoop de tweede plaat nog beter te kunnen maken.”

Je zei in de krant De Morgen dat je muziek maakt met als doel de mensen te doen dansen. Waarom vind je dat zo belangrijk? 

Témé Tan: “Omdat ik denk dat mensen daar gelukkig van worden. Het is voor de ziel en het lichaam heel belangrijk om te dansen en te bewegen. Als ik dat kan ontketenen in mensen, dan heb ik mijn grootste doel bereikt. Het heeft niks met commerciële doeleinden te maken, maar eerder met mijn – misschien naïeve – idee dat de wereld beter wordt hoe meer mensen dansen en zingen.”

Is dat iets wat je zelf ook opzoekt als je naar muziek luistert? 

Témé Tan: “Ja, zeker. Enfin: dansbaar, meezingbaar, maar zeker ook – ken je Moses Sumney? – muziek die je doet reizen en dromen. Muziek die je verbeelding doet werken en ontwikkelen.”

Eén van mijn favoriete nummers op het album is Améthys. Ik las dat het een ode aan je overleden moeder is. Was het nog belangrijker dat dat nummer perfect was omdat het voor haar was?

Témé Tan: “Ik wou het heel mooi maken, inderdaad. Het was echt mijn afscheidsgeschenk. Blijkbaar heeft het publiek het ook kunnen smaken, want het was mijn eerste nummer dat airplay heeft gehad. Het had heel veel betekenis voor mij dat het nummer zo populair werd. Ook de videoclip, waar al mijn nichten bij zijn, was erg belangrijk. Mijn nichten lijken zo hard op haar, dat was echt mijn manier om mijn moeder toch in de videoclip het hebben. Het is allemaal echt heel persoonlijk.”

Is het dan ook belangrijker hoe het publiek op dat nummer reageert wanneer je het brengt tijdens een optreden?

Témé Tan: “Ik heb heel veel chance dat de mensen het nummer vaak al kennen. Maar zelfs als ze het niet kennen, zoals in Engeland bijvoorbeeld, dan lokt het nummer nog positieve reacties uit. Het doet me altijd glimlachen dat een nummer voor mijn moeder zo veel positieve reactie uitlokt.”

Ik zie het aan je, als je erover praat, dat het veel betekent. 

Témé Tan: “Ik geloof dat ze me van een andere plek ziet. Ze heeft me haar hele leven zien werken voor mijn muziek en ik hoop dat ze nu kan zien hoe haar zoon iets met zijn passie kan doen. Ze heeft me altijd gesteund in de muziek. Ik moest eerst studeren en dan mocht ik doen wat ik wou. Een diploma was een soort back-up plan als het niet zou lukken in de muziek.”

Er staan 12 nummers op je album en het is een mix van Frans en Engels. Vanwaar die keuze? 

Témé Tan: “Er staan 2 nummers op in het Engels en de rest is allemaal in het Frans. Hospital is in het Engels gezongen omdat het een verhaal is over een contact dat ik had in India. Ik had terug contact met haar opgenomen, omdat ze in een ziekenhuis in India lag. Ik kreeg het nummer van haar ziekenhuiskamer en zo begonnen we terug met elkaar te communiceren. Dat gebeurde allemaal in het Engels en daarom voelde het ook natuurlijker aan om erover te schrijven in het Engels.”

Ga je ooit iets in het Nederlands doen?

Témé Tan: “Heel graag. Ik zou heel graag een aparte EP uitbrengen onder mijn echte naam, Tanguy Haesevoets. Ik wil heel graag samenwerken met Brihang. Ik ben echt fan van hem en van Ertebrekers. Ik ben in het algemeen gewoon fan van Nederlandstalige muziek.”

Naast een album zal je ook met een nummer op de Soundtrack van Fifa 2018 staan. Je staat daar niet tussen de minste (The xx, Lorde, The War on Drugs en Baloji). 

Témé Tan: “Ik heb er niet te veel bij nagedacht toen ze me belden, want het is goede promo. Ik heb vroeger als kind wel eens Fifa gespeeld en nu krijg ik berichten van de jongens waar ik toen Fifa speelde. Er komt heel veel reactie ook op de clip op YouTube. Het zotste is: NME zette me op 3 in hun top 10 van de beste nummers van de soundtrack.”

Je wordt ook gedraaid op BBC Radio 6, enfin: je wordt echt opgepikt he!

Témé Tan: “Ja ja, ik hoop zelfs dat het nog meer wordt. Engeland heeft voor mij veel belang gehad qua muziek. Ik was grote fan van Radiohead vroeger en de laatste tijd ook van King Krule en FKA Twigs. Het is een land waar heel veel immense artiesten vandaan komen, dus het betekent echt veel voor mij.”

Témé Tan brengt zijn nieuwe nummers onder andere op 26 oktober in Democrazy en 29 november in Botanique. Check hier zijn volledig tourschema.