Warhola - Lady

Warhola won in 2014 Humo’s Rock Rally en sindsdien heeft Oliver Symons, het gezicht achter deze elektronische muziek, heel wat bergen verzet. Momenteel hoor je hem dagelijks op de radio met Goud, want dat zingt hij met zijn ander project Bazart. Deze week brengt hij zijn debuut EP Aura uit als Warhola. Een succesvolle, vriendelijke en geniale muzikant waar wij een gesprekje mee hadden!

Dag Oliver! Vrijdag komt je debuut EP uit. Ben je zenuwachtig?
Klopt! Nee, niet echt. Hij is af, dus ik ben er gerust in. Nu gaan we aan de live set nog wat sleutelen en proberen een evenwicht te zoeken.

Wat mogen we daarvan verwachten?
Iets in de richting van de nummers die ik al uitgebracht heb en er staat ook een ouder nummer op, maar in een totaal andere versie. Vijf nummers in totaal.

Jij zit niet stil he! Je bent naast Warhola, ook druk bezig met Bazart en bent ook nog producer van Tsar B en Felix Pallas. Wat een palmares. Hoe combineer je dat allemaal?
Ik probeer de tijd een beetje te verdelen. Eerst ga ik nu Felix Pallas afwerken en daarna ga ik wel wat tijd nemen om mij vooral te focussen op Warhola.

Geraak je daardoor nooit verward?
Nee, je hoort in alles wel mijn stempel maar altijd op een ander manier. Bazart en Warhola zijn heel verschillend voor mij. Met Warhola kan ik echt gewoon 100% mijn eigen ding doen. Daar is het heel specifiek en ik weet waar ik naartoe wil. Bij Bazart schrijven we met drie, dus daar zit je met drie verschillende invloeden.

Met Bazart heb je nu een hit vast met Goud. Waarom denk je dat dat zo’n succes is?
Goh ja, ik denk dat er al lang niets Nederlandstalig meer is geweest dat ook een jong publiek aansprak. Het kan ook heel breed gaan. Dat merken we zelf ook nu. Het wordt op veel radiozenders gedraaid en door veel verschillende soorten mensen geapprecieerd.

Hoe begin je aan muziek?
Dat hangt er een beetje van af. Soms ga ik gewoon achter de piano zitten, of de computer, en maak ik beats. Ik probeer ook meestal al de productie er bij te denken. De songteksten komen meestal pas als het nummer muzikaal helemaal af is, dan brabbel ik de zang allemaal al.

Is de zang dan cruciaal voor jou?
Ja, heel cruciaal. Dat is, denk ik, het belangrijkste van de muziek. Alles draait rond de zanglijnen. Zelfs als de productie niet heel eenvoudig is, probeer ik de stem toch nog centraal te zetten. De song moet overeind blijven.

Hoe persoonlijk zijn jouw teksten?
Ik verzin niet gewoon verhaaltjes, of vertel geen sprookjes. Dat zijn wel dingen waar ik mee bezig ben op dat moment, dus ik zou durven zeggen dat dat best wel persoonlijke teksten zijn.

Denk jij in muziek?
Niet echt, ik heb wel vaak een beeld wanneer ik aan muziek werk. Wanneer ik aan muziek werk, heb ik vaak een beeld dat daar bij zou kunnen passen.

Je treedt een beetje in de voetsporen van Oscar and the wolf (of hij in die van jou). Hij deed ook eerst mee aan Junior Eurosong Festival en groeide dan nog verder naar een fantastische muzikant. Wat heb je uit die periode geleerd?
Op zo’n jonge leeftijd, zo veel ervaring meekrijgen dat kan je anders nooit meemaken als je zoiets niet doet. Dat heeft me heel ver geholpen  en dat is waarschijnlijk ook de reden waarom ik nu vollenbak voor muziek ben gegaan. Ik denk dat dat echt het moment was waarop ik wist dat ik echt niets anders meer wou doen.

Daarna heb je je ook in die muziek vastgebeten en heb je gestudeerd aan PXL in Hasselt. Je bent ondertussen 1,5 jaar afgestudeerd. Hoe ben je sindsdien gegroeid als artiest?
Toen ik begon met Warhola had ik nog maar een paar nummers geschreven en die nog nooit live gebracht. Met Humo’s Rock Rally stonden we voor het eerst live op een podium. Ondertussen heb ik natuurlijk al veel meer muziek gemaakt en al veel meer live gespeeld, uiteraard. De muziek is ook heel hard geëvolueerd.

Ben je nu full time met muziek bezig?
Ik heb een tijdje les gegeven en ben nog altijd aan het puzzelen hoor, maar er zijn veel verschillende dingen waarmee ik kan bezig zijn en die het mogelijk maken om mij full time met muziek bezig te houden.

Hoe ben je begonnen met producen voor andere artiesten?
Tsar B en Felix Pallas zijn eigenlijk gewoon goede vrienden van mij. Ze hadden mij gevraagd om eens aan hun nummers te werken. Ze wisten dat ik voor Bazart ook produce. We leren sowieso ook veel van elkaar, want elk project heeft een andere insteek.

Wat ga je in de toekomst doen?
Ik hoop heel veel. Ik hoop op korte termijn zowel met Warhola en Bazart natuurlijk verder te doen. Ik hoop later met veel verschillende soorten dingen bezig te zijn. Filmmuziek vind ik bijvoorbeeld heel interessant en daar wil ik wel eens iets mee doen, maar eerst focus ik mij op mijn huidige projecten.

Maar wel allemaal in de muziek? Het is niet zo dat je denkt: ooit breng ik een kookboek uit, of zoiets
Nee, ik heb niet meteen kookambities.

Andere ambities dan: met wie zou je graag eens samenwerken als je iedereen zou mogen kiezen ter wereld?
Dat is een moeilijke vraag … Ik wil sowieso ooit wel eens met Kanye werken. Hij is geniaal en volgens mij weet hij echt wel waar hij mee bezig is.

Je zei in 2014 in Reyers Laat dat je met Vlaanderen wou beginnen. Ondertussen sta je in april ook in Amsterdam en Parijs op het podium. Ga je zo langzaamaan opbouwen naar world domination?
Het is een lang proces natuurlijk, dat kan niet op 1 2 3, maar het is wel echt mijn bedoeling of mijn hoop om er wereldwijd iets mee te kunnen doen. Met Warhola hoop ik echt breed te kunnen gaan.

Op woensdag 6 april speelt Warhola in de Club van Ancienne Belgique, en er zijn nog tickets!